Finn deg selv med meditasjon

Føler du lett at du glemmer å ta vare på deg selv i en hektisk hverdag? Det er fort gjort å bli stresset, sint, frustrert og trist når man aldri får tid til seg selv. Kjenner du deg igjen, kan kanskje meditasjon være løsningen for deg. Meditasjon er enkelt forklart en samlebetegnelse på kroppslige og psykiske øvelser som lar deg øve opp og deretter vedlikeholde ønsket sinnstilstand. Dette gjøres ved hjelp av systematisk anvendelse, gjerne over tid. Ordet stammer fra latinsk, der «meditatio» har betydningen «å reflektere». Meditasjon gjør det mulig for deg å ha et mer balansert og rolig indre, slik at du får mer overskudd i hverdagen.

Avspenning

Et av de mest vanlige målene en ønsker å oppnå ved å meditere, er ro og avspenning. Det kan også hende at du ønsker å løsrive deg fra ukontrollerte tanker, noe som igjen kan bidra til bedre konsentrasjonsevne. Ved å meditere kan du i mange tilfeller også oppnå en bedre forståelse av omgivelsene og verden rundt deg. Få en pause fra slitsomme tanker!

Øvelser

Det finnes en rekke meditasjonsteknikker som er designet for å oppnå ønsket sinnstilstand. Det finnes mange muligheter for deg som vil trene på meditasjon, inkludert kirker, treningssentre og utendørs med andre. Vi kan blant annet nevne mantra i form av lydintonasjoner, visualisering i form av sanseøvelser, åndedrettsfokus, imaginære reiser, konsentrasjon, affirmasjoner og avspenning. I store strekk skilles det mellom følgende meditasjonsformer:

  • Ledighetsteknikker
  • Konsentrasjonsteknikker

Med konsentrasjonsteknikker ønsker en å oppnå en viss sinnstilstand, som for eksempel ro. Med ledighetsteknikker er det åpent for alle sinnstilstander, og teknikken er prosessorientert. Det finnes mange videoer på YouTube som forklarer teknikkene på en enkel måte. Prøv disse og se hva som fungerer for deg.

I mange kulturer

Det er ikke uvanlig å forbinde meditasjon med religioner som hinduisme og buddhisme. Det er imidlertid også vanlig å meditere innen kristendom, hvor meditering har lange tradisjoner. Det er også verdt å påpeke at mediteringsteknikker er populære utenfor religiøse miljøer. Her i Norge er det for eksempel vanlig å meditere både hjemme alene og sammen med andre – for eksempel gjennom organiserte treningsformer som yoga.